Din 1986, editura Princeton University Press și Universitatea Ebraică din Ierusalim, căreia Albert Einstein i-a lăsat prin testament drepturile de autor, au inițiat un program uriaș de studiere a celor 80.000 de documente lăsate moștenire de celebrul fizician.
Începând de vineri, orice persoană care are acces la internet poate să consulte arhiva „Digital Einstein”, ce conține scrisori, documente, notițe și jurnale ale lui Albert Einstein, descoperite la Universitatea Princeton, în alte arhive, dar și în podurile unor case și în vechi cutii de pantofi din lumea întreagă, după moartea savantului, în 1955.
The Einstein Papers Project, coordonat de Diana Kormos-Buchwald, profesor de fizică și de istoria științelor la California Institute of Technology, a publicat deja 13 volume tipărite cu aceste documente, dintr-un total de 30 de volume.
Volumele publicate conțin aproximativ 5.000 de documente despre viața și activitatea lui Einstein până în 1923, când savantul avea vârsta de 44 de ani. Ele prezintă numeroase eseuri, note de subsol și adnotări care detaliază viața politică, personală și culturală a renumitului fizician. Un set separat de volume, tipărite în versiuni paperback, conțin traduceri în limba engleză ale acestor materiale. Versiuni digitalizate ale multor lucrări științifice și scrisori ale lui Einstein au fost publicate online pe site-ul Einstein Archives, administrat de Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Vizitatorii noului site Digital Einstein, afirmă Diana Kormos-Buchwald, vor putea să consulte versiunile în engleză și germană ale acestor texte. Ei vor putea să citească scrisorile de dragoste scrise de Einstein, să consulte documentele sale de divorț, foaia matricolă, ciornele pe care a elaborat teoria generală a relativității, dar și scrisori către unul dintre cei mai buni prieteni ai săi, savantul Michele Besso.
Al 14-lea volum, care conține peste 1.000 de documente, va fi tipărit în ianuarie. Versiunea sa digitală este deja disponibilă pe site-ul einsteinpapers.press.princeton.edu.
Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativității restrânse, completată în 1915 cu teoria relativității generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetinește în funcție de viteza de deplasare a unui obiect în spațiu, relativ la poziția unui alt obiect. Teoria relativității a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului și a spațiului.
Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.